понеділок, 3 березня 2014 р.

25 практичних порад для покращення концентрації і працездатності


Пропонуємо вам 25 практичних порад для покращення концентрації і працездатності, які викладенні тут в компактній формі. Що вони будуть для вас означати, і те, як ви їх будете використовувати, - вирішувати вам.
  
Розпочніть із спостереження за собою
Слабка здатність концентруватися може виражатися по-різному. Один не може уважно слухати, що йому говорять; іншому постійно заважає шум, що панує навколо нього. Для початку проаналізуйте себе. Встановіть, коли ви не можете сконцентруватися. Які канали сприйняття, перед усім, зачіпаються при цьому? Як ви можете пояснити це? Чим частіше ви спостерігаєте за собою, тим точніше ви підберете методи і вправи для покращення вашої здатності концентруватися.
Беріться тільки за одну справу
Багато людей вважає за краще займатися одночасно декількома справами. Так, притиснувши плечем до вуха телефонну слухавку, розмовляють з клієнтом, при цьому набираючи на комп’ютері текст ділового листа і слухаючи поради колеги, який сидить поруч. А що відбувається з мозком? По меншій мірі, одну зі справ при такому підході не можливо якісно довести до кінця, мозок не встигає сприймати одночасно таку кількість інформації і обробляти її. Нам вдасться покращити якість своєї уваги, якщо ми будемо займатися тільки однією справою. Адже концентрація – це утримування уваги на одному об’єкті, а не розпилення на декількох. Повністю сконцентруватися можна тільки тоді, коли займаєшся однією справою.

Слідуйте своєму біоритму
В який час доби ви відчуваєте себе в найвищій степені активності, а коли у вас з’являється пасивність і занепад сил? На протязі дня ми можемо відчувати чергування підйому і занепаду сил. Тому беріться за справи, які потребують найбільшої концентрації, тоді, коли ви найбільш працездатні й активні.
Створіть «скляний ковпак»
Шум і різноманітні подразнення, оточуючі нас, заважають сконцентруватися. Працювати під «скляним ковпаком» означає – відгородитися від усіх джерел шуму і подразнень. Але в нашому сучасному світі дуже важко знайти таке місце, де б абсолютно нічого не заважало зосереджено працювати.
Зберіться з думками
Для концентрації потрібний не лише зовнішній спокій, але і внутрішній. Перед тим, як приступити до праці, розслабтеся і зберіться з думками. Відкиньте усі думки, що стосуються інших ваших обов’язків, і поступово у думках «підберіться» до того, чим вам слід займатися. Потім подумайте над тим, як би краще всього досягти поставлених цілей і виконати поставлені вимоги. Потім спокійно приступайте до виконання роботи.
Плануйте!
Концентрація має на увазі зосередження уваги тільки на одному об’єкті, процесі чи діяльності. В цьому вам допоможе складання плану, де буде впорядковано всю множину завдань і обов’язків, які необхідно виконувати. Це може бути план на день, тиждень чи місяць. Чим, коли і після чого я буду займатися? Лише виконавши одне завдання і відмітивши його виконання, ви можете переходити до наступного. Вписуйте також час, коли ви хотіли б виконати ту чи іншу роботу.
Загостріть свої органи відчуттів
П’ять органів відчуттів зв’язують нас з навколишнім світом. Але під час роботи цей безкінечний потік інформації, який сприймають органи відчуття, слід фільтрувати. Якщо ми читаємо складний текст, то в даний момент для нас найголовнішим є зір. Цілеспрямоване управління органами відчуттів допомагає концентрації, тому цю здатність слід регулярно тренувати.
Тренуйте свою пам`ять
Чим краще розвинута наша пам`ять, тим краще ми оперуємо інформацією, а значить, можемо краще концентруватися за роботою. З добре розвинутою пам’яттю вам не потрібно буде витрачати час і зусилля на пошук інформації. У вас в голові буде міститися маса інформації, яку ви зможете використати при необхідності. Тренуйте свою пам`ять!
Мотивуйте себе
Якщо завдання цікаве, то ми справляємося краще. Інакше ситуація відбувається із завданням, яке нам не подобається, в якому ми не бачимо сенсу. Щоб змусити себе виконувати подібні справи, нам потрібний стимул. Побачити позитивне в справі, яку не хочеться, але доводиться виконувати, і означає мотивацію. Старайтеся знайти користь і вигоду для себе в будь-якій справі.
Беріться за справу негайно
Апетит приходить під час їжі. Інтерес до якоїсь справи досить часто з’являється лише тоді, коли вже розпочинаєш займатися цим ділом. Для того, щоб мотивувати себе і підтримувати концентрацію, необхідно змінити підхід до справи. Важче всього зробити перший крок, а інтерес з’явиться пізніше. Тому приступайте до виконання найцікавішої для вас справи якомога швидше, не відкладаючи.
Ускладнюйте завдання
Відсутність інтересу знижує здатність до концентрації. Але яким чином можна отримати інтерес до справи, яка нам здається нудною? Скористайтесь наступним методом: спробуйте знайти особливі задачі для себе при виконанні якогось завдання, які додали би вам мотивації та інтересу. Якщо, наприклад, ви виконуєте з дня на день одне і те ж завдання, то спробуйте сьогодні потратити на його виконання на 20% менше часу, ніж звичайно.
Не повинно бути ніякого тиску зі сторони
Часто концентруватися нам заважають зовнішні фактори: настирлива трель телефону; квапить начальник, чи колега перериває вас, щоб порадитись. Як правило, ми не в силах чинити опір цим перешкодам, і страждає наша концентрація. Але насправді у нас є альтернативні варіанти. Ніхто нас не заставляє знімати трубку телефону. З начальником чи колегами ми можемо переговорити пізніше. Кінець кінців, багато залежить від вас – будете ви реагувати на перешкоди, чи ні.
Уникайте перевтоми
За скільки справ ви беретеся в день, і скільки з них виконуєте? Чим більше справ на нас звалюється, тим більше шансів одержати стрес. Велика кількість навантаження перешкоджає вільному ходу нашої енергії і послаблює силу концентрації. Уважно плануйте свій робочий день, заносьте в нього тільки те, що ви точно виконаєте.
Зробіть своє робоче місце зручним і практичним
Коли нам зручно за робочим столом, тоді підвищується наша працездатність і концентрація. Обстановка робочого місця грає при цьому ключову роль. Чим більше воно відповідає потребам нашого організму, тим краще ми працюємо і менше втомлюємося, а значить, довше можемо концентруватися. Зверніть увагу на правильну висоту стільця, на свою позу за столом, освітлення і на відстань між екраном монітора і вашими очима. Правильне освітлення, зручний стілець і сприятлива температура приміщення сприяє концентрації.
Розслабляйтеся душею і тілом
Якщо ми нервуємо, напружені, то не можемо сконцентровано працювати. Якщо ж ми, навпаки, спокійні, урівноваженні і розслабленні, то, в цьому випадку, ми можемо підключити всі свої енергетичні резерви і повноцінно працювати. Вправи з розслаблення допомагають подолати нервозність, внутрішню напругу і стрес, посилюючи при цьому концентрацію. Існує цілий ряд різноманітних методик розслаблення – від медитації до аутогенного тренінгу. Вирішуйте самі, яка методика вам більше підходить.
Визначайте найбільш важкі задачі
Наші енергетичні резерви не безграничні, тому ми втомлюємося. Щоб раціонально використовувати свою здатність концентруватися, слід в плані на робочий день відразу ж визначати пріоритети і задачі найвищої складності. Які задачі найважливіші? Які задачі потребують підвищеної концентрації? Які задачі можна віднести до повсякденної рутини? Концентруйтесь на завданнях з найвищим пріоритетом.
 Висипайтесь
Одним людям потрібно багато спати, іншим – менше. Але кожна людина, який не достатньо спала, відчуває зниження працездатності і концентрації. Якщо ж ви регулярно висипаєтесь, то, таким чином, посилюєте свою здатність до концентрації.
Визначте свої сильні сторони
Чи даєте ви собі дійсно працювати концентровано? Або ви говорите кожного разу, що не спроможні уважно працювати? Ви постійно схиляєтесь до того, що розпочинаєте сумніватися в собі і орієнтуватися на негативний результат? Але негативний настрій і сумніви в собі можна подолати тільки при допомозі віри в свої сили і можливості. Розпочніть з того, що заставте говорити свій внутрішній голос по-новому. Замість того, щоб говорити собі: «В мене нічого не вийде!», повторюйте інші слова: «Я все можу, і в мене все вийде!». Той, хто вірить в себе, – володіє чудовою концентрацією.
Підтримуйте порядок на своєму робочому місці
Для багатьох людей порядок на робочому столі чи в майстерні розуміється як звичайна річ. Якщо ви не відноситесь до такого типу людей, тоді вам слід навчитися підтримувати в чистоті своє робоче місце. Порядок на столі впливає на концентрацію – наприклад, якщо на нашому столі будуть лежати лише ті папери, які необхідні вам в даний момент, вам не потрібно буде витрачати свій час і енергію на пошук потрібного поперу, якщо на столі панує паперовий хаос.
Не забувайте робити паузи
Неможливо працювати сконцентровано довгий час. Хто працює без перерв і пауз, той працює неефективно. Давайте можливість своєму мозку відпочивати. Через певний період часу робіть паузи інтервалом 5-15 хвилин, щоб дати організму відпочинок. Пройдіться, поговоріть з колегами (але не про поточну роботу!), прийміть душ (якщо ви знаходитеся вдома). Не забувайте під час цих пауз відкривати вікна і провітрювати приміщення, в якому працюєте.
Підтримуйте хорошу фізичну форму
Деякі професії не потребують від людини великих фізичних навантажень. Ми дуже багато сидимо і паралізуємо при цьому свій дух. В’ялість нашого організму гальмує потік енергії до мозку, і ми тому швидше втомлюємося і втрачаємо концентрацію уваги. Втомившись сидіти за столом, встаньте, зробіть декілька фізичних вправ чи пройдіться по приміщенню. Підтримуйте себе в хорошій фізичній формі, приділяйте час спорту, займайтесь йогою, аеробікою, плаванням – взагалі, тим видом спорту, який вам подобається.
Визначте свої цілі
В кого немає цілі, той нічого не досягне. Той, хто виконує якесь завдання, не орієнтуючись на ціль, – розтрачує свою енергію і розсіює увагу. Для кожної діяльності слід визначити цілі. Встановлюйте ціль перед тим, як приступити до виконання завдання, а також час, за який збираєтесь досягнути цієї цілі. Це може бути ціль, яку можна досягнути за короткий відрізок часу («До обіду я напишу квартальний звіт»), а можуть бути цілі, на досягнення яких знадобиться більше часу («В цьому році я куплю собі квартиру»).
Управляйте своїми думками
Наші думки вільні, часом вони виникають самі, не залежачи від нашої волі. Але ви можете впливати на хід думок і на їх напрямок. Це стосується того, як ви налаштовуєтеся на щось позитивне, а також, коли перешкоджаєте відхиленню ходу ваших думок від теми. Тому, коли ваші думки розпочинають «відходити в сторону», ви повинні собі сказати «Стоп!» і повернути свої думки до завдань, які ви виконуєте.
Відкладіть у бік проблеми
Коли наша голова зайнята всілякими проблемами, то ми не можемо повноцінно сконцентруватися. Щоб сконцентруватися, ми повинні або вирішити ці проблеми, або змінити наше уявлення про них. При цьому добре допомагає метод візуалізації. Уявіть собі, наприклад, ваші проблеми у вигляді високої гори, а потім в думках зменшіть цю гору до розміру пагорбка. Або уявіть якусь проблему образно, а потім символічно киньте її через плече. Таким чином ви внутрішньо звільнитесь від гнітючих проблем.
Все у ваших руках
Звичайно, завжди є причини, через які ви не могли сконцентруватися. Минулої ночі ви погано спали, було дуже тепло, постійно дзвонив телефон… Частково ви маєте рацію, спираючись на ці фактори. Але все ж ставтеся до концентрації з повною серйозністю. Будьте наполегливі, терплячі і послідовні в досягненні своєї цілі. Все у ваших руках, і тільки від ваших дій залежить, чи вийде подія з під вашого контролю, чи ви будете цілеспрямовано виконувати поставленні перед собою задачі.



Немає коментарів:

Дописати коментар